Το δημοτικό στάδιο (μεζάρι) το 1950 (pic)

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.
Σπανια φωτογραφια του Σταδιου της Χιου (μεζαρια) προς το τελος της 10ετιας του 1950, απο επισημο ποδοσφαιρικο αγωνα.
Φαινονται οι Δυτικες κερκιδες – καταμεστες απο κοσμο – και πισω τα κτιρια του 2ου Δημοτικου Σχολειου Χιου και της Εμπορικης Σχολης. Στο βαθος φαινεται το περιφημο αλσυλλιο (παλιο Τουρκικο νεκροταφειο) πανω στο οποιο οικοδομηθηκε το σημερινο Μουσειο Χιου.
Στο κατω μερος της φωτογραφιας και οι “τζαμπατζιδες” της Ανατολικης πλευρας, καθημενοι πανω στον τειχο του τενις.

Λιγα λογια για την ιστορια του Σταδιου της Χιου (με βοηθεια Γ. Σιδεριδακη).
Έως το 1931, ολοι οι φιλικοί αγώνες ποδοσφαιρου και οι οποιες αθλητικες εκδηλωσεις πραγματοποιούνταν μεσα στο Δημοτικό κήπο της Χιου.
Το 1931 διαμορφώθηκε ένα μέρος του γηπέδου των Μεζαρίων, στη θέση των παλιών Τουρκικών νεκροταφείων ενω το1934 έγινε η παραχώρηση του συμπληρωματικού χώρου από την οικογένεια Μιχάλου (που απο τοτε πηρε και το ονομα του), οποτε ξεκινησε και το τοπικο πρωταθλημα ποδοσφαιρου με 6 ομαδες.
Αρχικά τα γκολποστ ειχαν κατεύθυνση Ανατολή – Δύση, αλλα αργοτερα τροποποιηθηκε ο αγωνιστικός χώρος και τα γκολποστ πηραν την κατεύθυνση Βορρά – Νότο.
Το 1950 έγιναν με απαλοτριωση εκσκαφές και βάθυνε ο χώρος προς νότο όπως είναι σήμερα (λογω των ταφων που βρεθηκαν οι εργασιες καθυστερησαν πολυ).
Το 1953-4 εγινε κατασκευή των Δυτικών κερκίδων (δεξια και αριστερα του διαδρομου της εισοδου) – μολις λιγα χρονια πριν την παρακατω φωτογραφια- και το σταδιο ονομαζεται σε “Εθνικό”, ενω στην Ανατολικη πλευρα -προς την θαλασσα – κατασκευαζονται οι εγκαταστάσεις για 2 γηπεδα τενις (ολα με χωμα).
Το 1968 γινεται η κατασκευή των ανατολικών κερκίδων από την Α. πλευρά.
Το κλειστό Γυμναστήριο κατασκευάστηκε το 1980 στο χώρο των παλιων εγκαταστάσεων του Ομίλου Αντισφαίρισης (τένις).
Το 1993-94, τοποθετειται ο πρώτος φυσικός χλοοτάπητας ενω το 2003-2004 τοποθετήθηκε και ο τεχνητός.

Φώτο & κείμενο: Δημήτρης Αναγνώστου

Follow and like
error0