Γύρισμα της γλώσσας – Πρώτες βοήθειες

Αφορμή για το άρθρο που ακολουθεί, στάθηκε το συμβάν της περασμένης εβδομάδας, που διαδραματίστηκε στο Δημοτικό στάδιο Χίου, όπου ο ποδοσφαιριστής του Βαρβασιακού, Γιάννης Πνευματικούδης, υπέστη γύρισμα της γλώσσας με αποτέλεσμα να κινδυνέψει πολύ σοβαρά!

Όπως και ο ίδιος δηλώνει: “Στάθηκα πολύ τυχερός που βρέθηκε κάποιος στο γήπεδο που γνώριζε πως να με επαναφέρει και με έσωσε! Θα ήθελα η περιπέτεια μου αυτή να σταθεί αφορμή, να φτάσει στους υπεύθυνους και να υπάρχει ένας γιατρός στο γήπεδο, όπως υπάρχει και υπεύθυνος για τα φώτα, για τα νερά κτλ.”

 

Σύμφωνα με το iatronet.gr, τους τελευταίους έξι μήνες έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα δώδεκα θάνατοι αθλητών με τους επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το σοβαρό αυτό για τη ζωή θέμα, το οποίο μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της άθλησης. Πρόκειται για το γνωστό σε όλους “γύρισμα της γλώσσας”, το οποίο μπορεί να συμβεί όταν κατά την άσκηση ο αθλητής δεχθεί χτύπημα στο κεφάλι.

Το φαινόμενο είναι συνηθισμένο σε αθλήματα στα οποία υπάρχει σωματική επαφή. Ως επακόλουθο των χτυπημάτων, μπορεί να προκύψει μία παθολογική κατάσταση, η οποία – αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα κι σωστά – μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια της ζωής του αθλητή.

Το γύρισμα της γλώσσας προκαλείται από ερεθισμό στον προμήκη μυελό, απ΄ όπου προκύπτουν αντανακλαστικά τα εξής συμπτώματα: Έντονη σύσφιξη των σιαγόνων, με δύναμη, η οποία ξεπερνά τα 200 κιλά (!) και συγχρόνως παράλυση των μυών της γλώσσας, η οποία γυρίζει πίσω και φράσσει τις αναπνευστικές οδούς. Την ίδια ώρα, μπορεί να συμβεί και καρδιακή ανακοπή και αρρυθμία.

 

Η επέμβαση του γιατρού, του φυσικοθεραπευτή ή του γυμναστή πρέπει να είναι άμεση, σίγουρη και αποτελεσματική. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι να γνωρίζει ο ίδιος τις πρώτες βοήθειες που δίνονται σε μία τέτοια περίπτωση. Πρώτο μέλημα είναι να ανοίξει το στόμα. Αυτό συμβαίνει πιέζοντας τη γναθοκροταφική άρθρωση και κάνοντας μαλάξεις.

 

Πιο αναλυτικά:

 

Κλειστή τραχεία. Η απώλεια των αισθήσεων εξασθενεί τους μυς επιτρέποντας στη γλώσσα να στραφεί προς τα πίσω και να κλείσει το λαιμό. Ο πάσχων δεν μπορεί να αναπνεύσει. Η τραχεία ενός που έχει χάσει τις αισθήσεις του μπορεί να έχει στενέ­ψει ή και να έχει κλείσει κάνοντας την αναπνοή δύσκολη και θορυβώδη ή ακόμη και αδύνατη. Ο βασικός λόγος γι’ αυτό είναι ότι ο μυϊκός έλεγχος του λαιμού έχει χα­θεί, πράγμα που επιτρέπει στη γλώσσα να στραφεί προς τα πίσω και να κλείσει το λαιμό. Σηκώνοντας το σαγόνι και γέρνοντας το κεφάλι πί­σω, απομακρύνετε τη γλώσσα από την είσοδο της τραχείας.

Για να ανοίξετε την τραχεία:

1.  Αφαιρέστε οποιοδήποτε εμφανές εμπόδιο από το στόμα.
2.  Βάζοντας δύο δάκτυλα κάτω από το σαγόνι του πά­σχοντος, σηκώστε το ψηλά. Ταυτόχρονα, βάλτε το χέρι σας στο μέτωπο του πάσχοντος και γείρτε το κε­φάλι αρκετά πίσω.

Κοιτάτε το στήθος αν κινείται. Αν υποψιάζεστε οτι υπάρχουν τραύματα στο λαιμό ή το κεφάλι, κρατήστε το κεφάλι προσεκτικά, γέρνο­ντας το μονο όσο αρκεί για να ανοίξει η τραχεία

 

πηγές: iatronet.gr   proponitis.gr   alexanderchalkidis.com/protesvoitheies

 

Follow and like
error0