Αφιέρωμα: ΠΑΕ Βαρβασιακός

Με αφορμή τις αλλαγές που έκανε φέτος η ΕΠΟ, όσο αφορά στις ανόδους από τα τοπικά πρωταθλήματα στην Δ’ Εθνική όπου οι πρωταθλήτριες ομάδες θα μπαίνουν στην διαδικασία των μπαράζ για να διεκδικήσουν την άνοδο, γεγονός το οποίο δυσκολεύει τις ομάδες του νησιού μας αν αναλογιστεί κανείς την οικονομία και τα μπάτζετ που μπορούν να διαθέσουν, σε σχέση με αυτά που διαθέτουν οι αντίστοιχοι αντίπαλοί μας, είναι λοιπόν αρκετά σημαντικό να φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη μας με, όχι και τόσο παλιότερες, επιτυχίες του νησιού μας, όπου ο χιώτικος κόσμος πήγαινε στο γήπεδο ενωμένος, υπερασπίζοντας την ομάδα του νησιού του και δίνοντας ένα ισχυρό κίνητρο στη νεολαία για αθλητισμό.

Με τα δεδομένα λοιπόν αυτά, στιγμές σαν αυτές που ζήσαμε με τον Βαρβασιακό στη Γ’ Εθνική, ίσως να κάνουμε αρκετά χρόνια να ξαναζήσουμε…

Ο Βαρβασιακός Αθλητικός Όμιλος ιδρύθηκε το 1958, διατηρεί τμήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Η ποδοσφαιρική ομάδα έχει έδρα το Εθνικό Στάδιο (σημερινό Δημ. Στ. Χίου), ενώ η ομάδα μπάσκετ το Κλειστό Γυμναστήριο Χίου. Τα χρώματα του συλλόγου είναι το μπλε και το κίτρινο.
Η πρώτη επιτυχία για την ομάδα του Βαρβασιακού ήταν η άνοδος από τη Β’ κατηγορία Χίου στην Α’ τονΑπρίλιο του 1964 με νίκη 5-1 επί του Ήφαιστου όπου αγωνιζόταν στην Α’ κατηγορία και έπεσε στη Β’.
Στη φωτογραφία δεξιά του 1965 μαθαίνουμε ότι η ΕΠΣΧίου αποτελείται από 15 σωματεία, όπου την επόμενη αμέσως χρονιά θα γίνουν 32 και απαρτίζεται από Α’, Β’ και Γ΄κατηγορίες. 

Μια από τις πιο ιστορικές ομάδες του νησιού μας, ο Βαρβασιακός, τη σεζόν 1993-94 αναδείχθηκε πρωταθλητής του 2ου ομίλου της Δ’ εθνικής.
Στο ρόστερ του που ακολουθεί θα διαβάσετε ονόματα που κοσμούν τα χιώτικα γήπεδα μέχρι και σήμερα, είτε σαν προποητές είτε σαν εν ενεργεία παίκτες.

ΒΑΡΒΑΣΙΑΚΟΣ: Πρωταθλητής Δ’ Εθνικής 1993-1994

Προπονητής: Χαλάτσης Γιώργος
Όρθιοι: Γλύκας
Κ, Ξύδας Σ, Μπέλιας Μ, Στρατάκης Μ, Χαλάτσης Γ, Γουρλής Γ, Γιαγκίνης Κ, Παπαθεοδώρου Στ, Κανετίδης Θ, Μουλάκης Στ.
Καθιστοί: Καρσάμπας Ν, Δημητρακόπουλος Τ, Καρασερίδης Σ, Βυζανιάρης Γ, Τεργιάκης Θ, Φύκαρης Γ, Φαφαλιός Π, Δούκας Γ.

Έπειτα αγωνίστηκε στην Γ’ Εθνική για τη σεζόν 1994-95 όπου και ίδρυσε Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία (ΠΑΕ) και αγωνίστηκε στην κατηγορία συνολικά για τρεις συνεχόμενες χρονιές, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισε η χιώτικη ομάδα ήταν το γεγονός ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι παίκτες έκαναν προπόνηση σε ξερά γήπεδο και όχι σε χορτάρι όπου γινόντουσαν οι αγώνες.
Προπονητής της ομάδας στη Γ’ Εθνική ήταν ο Δημήτρης Οικονόμου και πρόεδρος ο Πέτρος Φλάμος. Τα εισητήρια διαρκείας για την ομάδα τότε, είχαν κόστος 20.000 δρχ.

Στις 23/3/1996 το τιμόνι της ομάδας ανέλαβε πάλι ο Γιώργος Χαλάτσης, με τον οποίο είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα στη Δ’ Εθνική.

Στη συνέχεια ο Βαρβασιακός, όπου αντιμετώπιζε πολλά οικονομικά προβλήματα, έβλεπε τους παίκτες του να φεύγουν ή να μην αγωνίζονται επειδή δεν είχαν πληρωθεί και έτσι τερμάτισε στην τελευταία θέση και υποβιβάστηκε στη Δ’ Εθνική μετά από τρία χρόνια.

Έπειτα υποβιβάστηκε στην Β’ Κατηγορία Χίου και φέτος ο Βαρβασιακός αγωνίζεται στην Α’ Κατηγορία Χίου. Πρόεδρος της ομάδας είναι ο Γάβανος, ενώ τα τελευταία χρόνια διατηρεί και ακαδημίες με τον Κρουσουλούδη Δημήτρη.
 

Follow and like
error0